Z výsledků nové studie vyplývá, že je třeba zlepšit recyklační proces, aby se nám podařilo zabránit pronikání potenciálně škodlivé chemikálie do nápojů v plastových lahvích.
Vědci z londýnské Brunel University objevily 150 různých chemikálií, které se z plastových lahví dostaly do nápojů. 18 z těchto chemikálií bylo nalezeno v úrovních překračujících předpisy. Jejich výsledky zveřejnil časopis Journal of Hazardous Materials.
PET vs rPET
V potravinách a nápojích zabalených do plastových materiálů se běžně vyskytují chemikálie. Dostávají se do nich právě z obalových materiálů, přičemž většina z těchto látek se v potravinách vyskytuje v nízkých koncentracích, které jsou považovány za zcela bezpečné.
Výzkum londýnských vědců ovšem ukazuje, že nápoje v obalu z recyklovaného polyethylentereftalátu (PET) mohou obsahovat vyšší koncentrace chemikálií, než nápoje balené do „panenského“ PET. Výsledky naznačuj, že problémy s recyklací mohou vést ke kontaminaci některých nápojů v lahvích.
„Zjistili jsme, že tyto chemikálie mohou pocházet z různých zdrojů, jako jsou katalyzátory a aditiva, která se používají během výroby a degradace PET, případně vznikají opotřebením materiálu v průběhu životního cyklu láhve,“ říká doktorka Eleni Iacovidou, která působí v Brunel Center for Pollution Research and Policy a výzkum vedla.
Je třeba to pořádně „vyprat“
Tento obsah je uzamčen
Pro zobrazení se přihlaste do účtu s aktivním předplatným.
Komentáře