Evropa se snaží ochránit mořské prostředí a dostat tuto prioritu do souladu s nutným přechodem na čistou energii a udržením potravinové bezpečnosti. Při příležitosti Světového dne oceánů proto na zasedání vodních a mořských ředitelů EU ve Stockholmu a pod vedením švédského předsednictví byly finálně schváleny prahové hodnoty pro příznivý stav mořského dna. Ty zamezí jeho dalšímu poškozování.
K poškozování mořského dna dochází v důsledku rybolovu, znečištění nebo bagrování nebo také ztráty přirozeného mořského dna vlivem těžby ropy, zemního plynu a obnovitelných zdrojů energie na moři (pevné plošiny, větrné turbíny, rozvoj pobřežních oblastí včetně přístavní infrastruktury). Mořské dno je přitom považováno za ekologické stanoviště v dobrém stavu tehdy, pokud není lidskými tlaky nepříznivě ovlivněno více než 25 % a nedojde k nevratné ztrátě více než 2%. Tyto prahové hodnoty byly dlouhodobě připravovány experty z celé EU, včetně českých a francouzských v rámci tzv. předsednického tria.
Členské státy budou muset tyto mezní hodnoty dodržet a zohlednit při aktualizaci hodnocení mořského prostředí. Dále zavést vhodná opatření jako například stanovit prostorová nebo časová omezení lidských činností, ať už jde o rybolov vlečnými sítěmi, bagrování, rozvoj infrastruktury a další.
Komisař pro životní prostředí, oceány a rybolov Virginijus Sinkevičius uvedl: "Zdravé mořské dno je podmínkou lidského blahobytu a prosperity. Je domovem mnoha mořských živočichů a vegetace pohlcující uhlík, zároveň je pod velkým tlakem lidské činnosti. Je proto třeba urychleně jednat. Dnes schválená kritéria ochrany mořského dna – založená na nejlepších dostupných vědeckých poznatcích a zásadě předběžné opatrnosti – jsou důležitým krokem ke zdravějšímu a udržitelnějšímu využívání našich moří a oceánů."
Mořské dno je základem zdravého mořského prostředí. Je domovem milionů mořských druhů a stanovišť, vytváří potravu a kyslík v našich mořích a oceánech a přispívá k regulaci klimatu. Ochrana mořského dna je proto zásadní pro splnění cílů EU v oblasti biologické rozmanitosti, nulového znečištění, přizpůsobení se klimatu a potravinové bezpečnosti.
Komentáře