Biomonitorovací studie EU ukázala, že evropská mládež má v krvi vysoké hladiny PFAS látek. Důvodem těchto vysokých úrovní je velký příjem vajec, ryb, zvířecích vnitřností a lokálně vyrobeného jídla.
PFAS, nebo-li perfluorované a polyfluorované látky,se vyrábějí zhruba od 50. let 20. století. Do této skupiny je zahrnuto přibližně 5000 látek, které jsou dnes takřka všudypřítomné. Stopy po nich můžeme nalézt téměř u všech žijících lidí, včetně malých dětí a dospívajících osob.
Podle rozsáhlé lidské biomonitorovací studie s názvem HBM4EU, která sbírá důkazy o vystavení evropských občanů chemickým látkám, byly PFAS látky nalezeny v krvi dospívajících ve všech devíti zkoumaných evropských zemích. Více než 14 % vzorků překročilo hygienické směrnice Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA).
Jen jedna země splňuje zdravotní doporučení
V rámci zmíněno projektu bylo hodnoceno mnoho rozmanitých chemikálií v rámci široké škály věkových skupin. V případě PFAS látek a jejich výskytu u mladistvých, byly shromážděny vzorky od 2 000 teenagerů ve věku 12 až 18 let v devíti zemích v letech 2014 až 2021: Norsko, Švédsko, Slovensko, Slovinsko, Řecko, Španělsko, Německo, Francie a Belgie.
Z těchto zemí měli nejvyšší hladiny PFAS látek v krvi švédští dospívající: 12,31 mikrogramů na litr. Francouzští teenageři se umístili na druhém místě s 11,26 mikrogramy na litr a na třetím Norsko s 10,83 mikrogramy na litr. Pouze v jedné ze zkoumaných zemí měli mladiství nižší hladiny látek PFAS v krvi, než 6,9 mikrogramů na litr, což je zdravotní doporučení EFSA. A to konkrétně ve Španělsku, kde bylo nalezeno 5,09 mikrogramů na litr.
Mohou za to lokálně vyráběné potraviny
„Našli jsme několik determinantů ukazujících, co ovlivňuje u mladistvých úrovně PFAS látek. Jednalo se o vyšší spotřebu ryb, vajec a zvířecích vnitřností a také lokálně vyráběných potravin,“ vysvětluje Maria Uhlová. Doktorka Uhlová, která je toxikoložkou v Umweltbundesamt Laboratories v rakouské Agentuře pro životní prostředí, byla v rámci projektu HBM4EU vedoucí chemické skupiny pro PFAS látky.
Právě lokálně vyrobené potraviny nejvíce ovlivnily výskyt PFAS látek. S vyšší konzumací místních potravin došlo k nárůstu expozice o 40 %. Zajímavé je, že tomu tak bylo ve všech zkoumaných zemích. Poměrně velký vliv měla i vyšší konzumace ryb a mořských plodů, o něco menší konzumace vajec a vnitřností.
Ve Skandinávii a severozápadní části Evropy byly dospívajícím zjištěny nejvyšší hladiny PFAS látek v krvi, zatímco mladiství ze Středomoří a východní Evropy vykazovali nižší hladiny. Důvod nebyl stanoven.
„To, že se data mezi zeměmi liší, může mít něco společného se vzorky odebranými v mírně odlišných časových obdobích a také s tím, že analýzu provedlo několik různých laboratoří. Ale nemůžeme tím plně vysvětlit velké rozdíly, které jsme zaznamenali. To je něco, co potřebuje další výzkum,“ říká doktorka Uhlová.
Obrovskou roli hrají kritická místa
Tento obsah je uzamčen
Pro zobrazení se přihlaste do účtu s aktivním předplatným.
Komentáře