Vánoční strom patří pro mnohé z nás zcela neodmyslitelně k vánočním svátkům. Ekologická kritéria při výběru stromku jsou bio kvalita a lokálnost. „Bio vánoční stromy ušetří životní prostředí od pesticidů a umělých hnojiv a udělají tak radost hned dvakrát“, říká Bernadette Pokorny z vídeňské Poradny v oblasti životního prostředí Die Umweltberatung.
Pro kultury vánočních bio stromků platí stejná pravidla jako pro ekologická zemědělství a musí splňovat standardy předpisů EU pro toto odvětví. Příliš vysoká tráva a vegetace zabraňují rovnoměrnému růstu stromků.
V bio kulturách vánočních stromků se nepoužívají herbicidy a porosty mezi stromy jsou udržovány krátké pomocí sečení a díky ovcím Shropshire.
Šíření škůdců a plísní zamezuje vhodné rozmezí mezi jednotlivými sazenicemi, volba správného místa a také co nejpestřejší skladba smíšených porostů. V přirozeném přírodním prostředí se i užitkové rostliny cítí dobře a drží škůdce v šachu.
Stromek bez označení
Bio stromky nejsou označeny jako bio potraviny. Vánoční bio stromky jsou často pěstovány zemědělskými podniky, které pěstují i jiné zemědělské produkty. Kdo si chce zakoupit bio stromek a má pochybnosti, může si požádat o certifikát bio kvality. Aby podnik tento certifikát obdržel, probíhá například v Rakousku jejich každoroční kontrola.
Lokálnost namísto dovozu
Pokud se ve vaší blízkosti nenachází prodejní místo s bio stromky, je tou nejlepší alternativou strom z konvenční pěstírny přímo z vašeho z regionu. Stromkům z dovozu se raději vyhněte, doporučuje vídeňská poradna.
ilustrační foto/pixabay
Komentáře