Co hrozí původci, pokud nebude svůj odpad sbírat odděleně? Co hrozí provozovateli skládky, pokud bude tento odpad ukládat? Zeptali jsme se České inspekce životního prostředí.
„Pro původce odpadů (podnikající osoby) platí obecná povinnost shromažďovat odpady utříděně dle jednotlivých druhů a kategorií. V případě stravovacích zařízení (restaurace, hotely, nemocnice, školní jídelny apod.) běžně kontrolujeme oddělené shromažďování gastro odpadů (odpad kat.č. 20 01 08 Biologicky rozložitelný odpad z kuchyní a stravoven) a jejich předávání oprávněným osobám.
V případě zjištěných pochybení se nejčastěji jedná o netřídění odpadů (gastro odpady jsou shromažďovány se směsným komunálním odpadem), tj. porušení § 16 odst. 1 písm. e) zákona o odpadech, případně o chybné zařazení odpadů, tj. porušení § 16 odst. 1 písm. a) zákona o odpadech.
Gastro odpady (biologicky rozložitelné odpady) by měly být předávány do bioplynových stanic (BPS) nebo kompostáren (pokud mají příjem gastro odpadů povolen krajským úřadem a mají souhlas krajské veterinární správy), případně do kafilérií.
V případě, že jsou gastro odpady ukládány na skládku, lze při kontrole skládek zjistit porušení integrovaného povolení, provozního řádu, případně zákona o odpadech v souvislosti s vyhláškou 294/2005 Sb.“
Komentáře